Nieuws

creditcard-australie.png

Minder lenen door creditcard. 

Minder lenen voor je hypotheek door creditcard

Een creditcard waarvan de faciliteit tot gespreid betalen is ingeschakeld, zorgt dat je minder mag lenen voor een hypotheek. De bestedingslimiet van de kaart bepaalt het verschil.

Zodra je de uitgaven met je Visa card (of MasterCard) achteraf in termijnen mag aanzuiveren, is er sprake van een lening. Kaarten met deze faciliteit worden daarom opgenomen in het bestand van het Bureau Krediet Registratie. BKR-registraties van creditcards zijn in eerste instantie positief en vormen geen obstakel om een hypotheek te krijgen. Maar, ze kunnen wel invloed hebben op het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor je hypotheek.  

De 2 procent standaard

Bij de aanvraag van een hypothecaire lening bij een bank wordt je Visa kaart onderdeel van de inkomenstoets, om vast te stellen welke hypotheeklast je maximaal kunt dragen. Omdat creditcards geen vast aflossingsplan hebben, zoals bijvoorbeeld een persoonlijke lening, zal de bank berekenen dat je elke maand 2 procent van de bestedingslimiet moet terug betalen. Beschik je over een Visa kaart met een limiet van 2500 euro, dan wordt automatisch 600 euro (op jaarbasis) van je hypotheeklast afgetrokken. Jouw ‘kaart-geschiedenis’ speelt hierbij geen rol. Stel dat zonder de Visa kaart je hypotheeklasten (op basis van je bruto jaarinkomen van 31.000 euro) op 9400 euro zouden zijn vastgesteld. Met de kaart zal de bank calculeren dat je jaarlijks maximaal 8800 euro kunt aflossen.

Lagere hypotheeklasten zorgen voor een lager hypotheekplafond

Als je minder financiële ruimte hebt om een hypotheekschuld af te lossen, kan je uiteraard minder lenen. Voor een annuïteitenhypotheek gebruiken banken een vast annuïteitscijfer om het hypotheekplafond vast te stellen. Een lening met een looptijd van 30 jaar en een rente van 5 procent bijvoorbeeld heeft een annuïteit van 0,064418. De hypotheeklasten worden door dit cijfer gedeeld.

Zonder de Visa kaart zou je maximaal 9400 / 0,064418 = 145.922 euro kunnen lenen.

Met de Visa kaart kun je maximaal 8800 / 0,064418 = 136.608 euro lenen.

Gespreid betalen uitschakelen

Je kunt voorkomen dat je creditcard invloed heeft op je hypotheekplafond door de faciliteit tot gespreid betalen op te zeggen. De kaart wordt hierdoor uit het BKR-bestand verwijderd en niet meer meegewogen bij inkomenstoetsen.

Bron: creditcard.nl