Nieuws

10 feiten over de stand van zaken op de woningmarkt

Woningen werden sneller verkocht, het aanbod binnen de woningmarkt kromp tot het niveau van voor de crisis en vinex-woningen en duurdere huizen profiteren het meest van het herstel. Dat zijn feiten die het bureau voor vastgoedontwikkeling Honk geeft over 2015 en 2016.

Honk is een netwerkorganisatie, gevormd door een klein team van zelfstandige specialisten op het gebied van vastgoedontwikkeling. De organisatie analyseert elk kwartaal de woningmarkt, met behulp van talloze bronnen. Honk zette tien feiten over 2015 en 2016 op een rijtje:

1 – Woningen werden in 2015 sneller verkocht
“Momenteel staan woningen gemiddeld 13 maanden te koop, begin 2015 was dit nog 18 maanden. Eind vorig jaar stond 51% van de woningen langer dan een jaar te koop. Nu is dat nog 45%.”

2 – Het aanbod krimpt tot het niveau van voor de crisis
“Begin 2015 stonden nog 208.300 woningen te koop, dit jaar nog maar 181.300 woningen, dat is een afname van 13%.”

3 – De voorspelde aanbod-hausse is uitgebleven
“Tijdens de crisis werd verondersteld dat zich bij herstel van de woningmarkt een grote golf van nieuw aanbod zou aandienen van mensen die graag wilden verhuizen, maar wachtten op betere tijden. Die golf is uitgebleven: terwijl meer woningen verkocht werden, werden niet meer woningen aangeboden.”

4 – De huizenprijzen stegen ruim boven de inflatie
De gemiddelde verkoopprijs van woningen is volgens berekeningen van Honk gestegen met ongeveer 2,7%, van € 233.700 naar € 240.000,-. De inflatie in Nederland bleef onder de 1%.

5 – Van duurdere huizen wordt bijna niemand beter
“Snel stijgende huizenprijzen lijken mooi, maar eigenlijk profiteert niemand er van. Het geld dat we uitgeven aan woonlasten kunnen we immers niet aan iets anders uitgeven. En de eventuele winst bij verkoop stoppen we meestal in de volgende woning.
Alleen woningbezitters die ‘onder water’ staan (meer hypotheekschuld dan de waarde van de woning) hebben wat voordeel: door de lagere hypotheekschuld kunnen ze makkelijker de aankoop van een ander huis financieren. Omdat een volgend huis ook voor hen duurder is geworden, schieten ook zij er verder niet veel mee op.”

6 – De motor achter het herstel is de lage rente. Dat garandeert op termijn een nieuwe prijsdaling…
“De huizenprijzen worden in belangrijke mate bepaald door wat mensen mogen lenen. De overheid stelde hier de afgelopen jaren paal en perk aan en schroeft de leencapaciteit de komende jaren nog verder terug. In praktijk is het leenbedrag echter niet minder geworden, omdat de rentestand historisch laag is (thans gemiddeld ca. 2,4% voor 10 jaar vast).
Mocht de rente gaan stijgen – en dat is uiteindelijk onvermijdelijk – dan kan er pas écht minder geleend worden. Het aantal verkopen én de prijzen zullen dan weer gaan dalen. Het gevaar is dat een nieuwe groep van kopers ‘onder water’ komt te staan.”

7 – … tenzij de huurmarkt nog slechter gaat functioneren.
“De ontwikkelingen op de huurmarkt zijn een andere belangrijke motor achter het herstel. Voor steeds meer mensen wordt het onmogelijk of onaantrekkelijk om te huren. Sociale huurwoningen kennen lange wachttijden en ingewikkelde toewijzingsprocedures. Wie in de vrije huursector huurt, betaalt veel hogere maandlasten dan voor een vergelijkbare koopwoning, en kan bovendien makkelijk geconfronteerd worden met stevige huurverhogingen. Dit drijft woningzoekers richting de koopmarkt.”

8 – Vinex-woningen en duurdere huizen profiteren het meest van het herstel.
Het zijn met name woningen van na 1990 die profiteren van de aantrekkende woningmarkt. Van deze woningen uit het vinex-tijdperk zijn er in het laatste kwartaal van 2015 26% meer van eigenaar verwisseld vergeleken met de zelfde periode een jaar eerder.
Het sterkste herstel was er echter voor woningen in de prijsklasse van €400.000,- tot €450.000,- De verkoop van deze woningen is met ruim een derde toegenomen, tot 4.650 in het laatste kwartaal van 2016. Overigens blijft het lastig om een duur huis te verkopen: gemiddeld staan woningen in deze prijsklasse 22 maanden te koop voordat ze van eigenaar wisselen.”

9 – Sterk herstel van verkoop galerijflats en vrijstaande huizen
“Tijdens de crisis bleven vooral rijwoningen redelijk verkopen, maar in 2015 heeft dit type niet echt kunnen profiteren van het herstel op de woningmarkt: de toename van de verkoopaantallen bleef beperkt tot 2,5%. In de gebieden waar de bevolking afneemt, steeg het aantal verkochte rijwoningen steeg er met 5%.”

10 – Vooral Amsterdam is een gekkenhuis
“Wie in Amsterdam een huis wil kopen moet veel geld meebrengen. Een gemiddelde bovenwoning (ca. 65 m2 woonoppervlakte) binnen de ring van Amsterdam is aan het eind van 2015 gemiddeld binnen 2 maanden verkocht, maar de gemiddelde vraagprijs van zo’n woning steeg in 2015 elk kwartaal met 10.000,- euro. Een vierkante meter in historisch Amsterdam kost nu ruim € 4.000,-. Elders in Nederland kosten een huis vaak € 2.000 tot 2.500,- per m2.”

Redactie RenovatieProfs